Comunicat | Energy CEO Forum

Dna Mihaela Suciu, director general DEER, la Energy CEO Forum: Deficitul de resursă umană specializată este marea noastră provocare. Avem proiecte, obținem finanțările, dar acestea trebuie implementate cu oameni.

“Avem multe provocări în activitatea Distribuție Energie Electrică Romania în condițiile date, ale tranziției energetice”, a afirmat dna Mihaela Suciu, director general, la cea de-a 12-a ediție a Energy CEO Forum & Awards Gala, eveniment organizat de The Diplomat-Bucharest.
“Ne-am confruntat și, din păcate, încă ne mai confruntăm, chiar dacă într-o proporție mai mică, cu una dintre cele mai mari provocări, respectiv deficitul de cash. Însă deficitul de resursă umană specializată este marea problemă a DEER. Avem o mare problemă cu lipsa specialiștilor din piață. În aceste zile, suntem prezenți la Forum – Carieră în industria energetică, la Universitatea Politehnica din București. Încercăm să atragem tinerii specialiști pentru că avem proiecte, obținem finanțările, dar aceste proiecte trebuie implementate cu oameni. O problemă a DEER este că avem un număr limitat de specialiști implicați în toate proiectele pe care urmează să le finalizăm anul acesta, în valoare de 50 milioane de euro. Dacă vom reuși să atragem încă 300 de milioane de euro, fonduri europene, mă gândesc cu groază că nu o să avem cum să le implementăm. Avem nevoie de specialiști în interior și de executanți în exterior pentru că firmele care lucrează în domeniu sunt în număr limitat. Sunt foarte multe proiecte în curs de implementare și execuția devine complicată. În concluzie, resursa umană este cea mai mare provocare a noastră în perioada următoare”, a precizat Dna Mihaela Suciu.
“Altă provocare o reprezintă rețelele, care sunt învechite. 80% din rețelele de distribuție sunt funcționale de dinainte de anul 2000. Avem nevoie de finanțări nerambursabile, va fi foarte greu de recuperat numai prin tarif, pentru că va fi presiune imensă pe utilizatori”, a mai spus directorul general al DEER.
În seria provocărilor pentru DEER, prezentate de Dna Suciu, se mai înscrie injecția energiei verzi, creșterea numărului de prosumatori ce necesită o atenție sporită la lucrările din programul de investiții, pentru că sistemul de distribuție poate să fie depășit la un moment dat.
“Provocările sunt numeroase: necesitățile de finanțare, nevoia de specialiști, ritmul accelerat în care trebuie să ne adaptăm, să modernizăm și să digitalizăm”, a concluzionat directorul general al DEER.
După un an 2022 extrem de greu, în care s-a supraviețuit unei ”furtuni perfecte”: criză sanitară, criză economică, criză energetică, la care s-a adăugat criza geopolitică – războiul de la graniță, parcurgem cu pași siguri un an 2023 mai calm și cu un orizont mai clar, a susținut reprezentanta DEER, recunoscând că toate aceste crize au influențat și au încetinit ritmul în activitatea de implementare a noilor tehnologii. Dar provocările nu lasă loc de răgaz!
Dna Mihaela Suciu a prezentat, la evenimentul organizat de The Diplomat-Bucharest, planurile DEER în ce privește investițiile: “Avem un program de investiții de peste 100 milioane euro anual. Având în vedere că toate costurile lucrărilor și modenizărilor din planul de investiții se reflectă în tariful de distribuție, am fost nevoiți să identificăm și alte soluții de finanțare, respectiv finanțările europene. Avem în acest moment în implementare, cu finalitate în 2023, proiecte de investiții în valoare de 50 milioane euro. Am depus deja și ne-am propus să avem finanțare pentru proiecte în valoare de 300 milioane euro pe Fondul pentru Modernizare. Suntem atenți la toate axele deschise în care distribuitorii de energie electrică sunt eligibili. Folosim orice sursă de finanțare în vederea obținerii de fonduri astfel încât să putem să parcurgem, în viteză, etapele tranziției spre energia verde. Rețelele noastre trebuie să fie pregătite să primească ceea ce utilizatorii așteaptă, să injecteze energie verde”.

PLATFORMĂ ON-LINE pentru racordare la rețea și obținere avize de amplasament:

ZONA TN (Cluj, Bihor, Maramureș, Satu-Mare, Bistrița-Năsăud, Sălaj)

ZONA TS (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu)

ZONA MN (Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea)